Opakowania jednorazowe do żywności jako przełom w branży spożywczej
Opakowania spełniają różne funkcje, powstają z rozmaitych materiałów i cechują się odmiennymi właściwościami, jednak od lat trudno wyobrazić sobie bez nich przechowywanie, składowanie, transportowanie i sprzedaż towarów. Dotyczy to również produktów branży spożywczej, w której przełomowym „wynalazkiem” były opakowania jednorazowe.
Znaczenie opakowań jednorazowych
Opakowania jednorazowe w branży spożywczej tak naprawdę wykorzystywane były od dawna. Były niezbędne wszędzie tam, gdzie odbywał się handel żywnością — bez względu na jej rodzaj. Oczywiście w przeszłości wykorzystywano do pakowania wyrobów papier. Obecnie mamy do dyspozycji różnego rodzaju tworzywa sztuczne, które zapewniają lepszą trwałość, wytrzymałość i odporność na czynniki zewnętrzne. Doskonałym tego przykładem są opakowania z polipropylenu, w których produkcji specjalizuje się nasza firma.
W opakowania jednorazowe pakowane są rozmaite produkty, począwszy od napojów, skończywszy na wyrobach ciastkarskich i deserach. Wyróżniamy m.in. opakowania na zupy, pojemniki obiadowe, tacki, pojemniki, pudełka na potrawy itd.
Jakie funkcje spełniają opakowania jednorazowe w branży spożywczej?
Opakowania jednorazowe spełniają wiele istotnych funkcji. Przede wszystkim są zabezpieczeniem dla wyrobów żywnościowych. Chronią przed zanieczyszczeniami, psuciem, reakcjami chemicznymi, wysuszeniem, wpływem czynników klimatycznych czy biologicznych itd. Mogą też zabezpieczać przed uszkodzeniem mechanicznym. Odpowiednio przygotowane opakowanie może też dać klientowi pewność, że nikt wcześniej nie otwierał danego produktu. Oprócz tego służą do wygodnego przechowywania i transportowania żywności. Mogą też służyć do celów reklamowych, promocyjnych, marketingowych poprzez umieszczenie na opakowaniu logo marki lub produktu.